Life Hacker

Éld jól az életet!

Kezdj a miérttel! – Mi az, ami téged motivál a mindennapokban

Simon Sinek marketingguru könyvét olvasva sok mindenre rádöbbentem. A legtöbben csupán azért posztolnak Facebookra vagy Instagramra, mert kellenek a jó elérések, gyártják egymás után a hirdetéseket, azonban a mennyiség gyakran a minőség rovására megy, és emiatt az átlagember akkora reklámzajba keveredik, amely egyfajta kiégéshez és a közösségi média hanyagolásához vezethet. Meg kell tehát érteni, hogy akár online vagy offline csatornákat használva miért is olyan fontos a saját miért-ünkkel kezdeni. Ez pedig érvényes hétköznapi életünkre is, nem csak a marketingre.

question-1301144_1920.png

Gondolj csak bele: felmész a Facebookra és azonnal posztok garmadájával találod szemben magadat, melyek közé ráadásul egyre gyakrabban ékelődnek hirdetések is. Bombáznak minket mindenfélével: "Mit kellene megvenned?" "Mekkora akció van egyes áruházaknál?"  "Vagdosd ki a Glamour-napokos kuponokat!" - ugyanis most olyan leértékelés van, amit senki sem hagyhat ki!

Aki saját vállalkozásba kezd, az első dolgok között van, hogy Facebook oldalt csinál neki abban reménykedve, hogy vevők áradata érkezik hamarosan. Azonban nagyon sokan elfeledkeznek egy apró, ám annál fontosabb dologról. Nem elég pusztán a termékekről, árakciókról posztolni, hiszen ez egy örök negatív spirálba taszítja az embert, melynek a vége, hogy a vevők elvárják majd az állandó akciókat és egy idő után olyan mélyre kerülsz, hogy semmiféle profit nem lesz a termékeden. Az igazán fontos, hogy tisztázd magadban, miért is csinálod ezt az egészet.

Ha megvan a tiszta motivációd, ami minden nap hajt előre, akkor olyan valós értéket adhatsz a világnak, amelyre biztosan felfigyelnek. nem kell mindenféle ügyeskedéssel elérned, hogy téged válasszanak.

Elevator Pitch

Hollywood aranykorában a forgatókönyvíróknak hasonló tömegből kellett kitűnniük, mint manapság voltaképpen mindenkinek. A rendezők elfoglaltak voltak, így egy olyan helyen tudták őket elkapni, ahonnan biztosan nem mozdultak el egy darabig, ez pedig a lift volt.

A földszintről a 100. emeletig volt nagyjából egy perce a kezdő írónak, hogy bemutassa ötletét és elnyerje a nagykutya tetszését. Lássuk be, ha valaki azzal indít, hogy hoztam egy olyan filmötletet, mint amilyen mindenki másé is, azt senki sem vette volna meg.

Tűnj ki a tömegből

Mindenkinek megvan a maga belső motivációja, ami miatt hétfő reggel felkel és elindul a dolgára, vagy ami miatt létrehozta a vállalkozását, amivel segíteni szeretné embertársait. Vagy legalábbis a nagy ötlet, amivel elindulhat ezen az úton.

Te hogyan fogalmaznád ezt meg?- Hogyan hangzik a Te elevator pitch-ed?

Segítesz az embereknek, hogy minél előbb átköltözhessenek új lakásukba és otthonukká tegyék azt? Abban segítesz, hogy a ruházati osztályon a megfelelő méretet válasszák ki és így elégedetten távozzanak? Vagy biztonságtechnikai vállalkozóként az a célod, hogy megakadályozd, hogy bárki házába betörhessenek?

A lényeg: egy percben tudnod kell összefoglalni azt, ki is vagy valójában. Ez persze komoly önismereti munka eredménye, amelyre LifeHackerként elindulunk.

Közvetíts értéket

A mai világ szerintem legfontosabb feladata, hogy tisztelettel legyünk egymás felé, melynek első lépése, hogy valódi értékeket közvetítünk embertársaink irányába. Számos szakma esett már áldozatául az emberi kapzsiságnak.

A biztosítási ügynök, az OVB-s pénzügyi közvetítő vagy a coach mind-mind olyan ingerszavak lettek, melyek elől az átlag állampolgár fejvesztve menekül az ellentétes irányba. És hogy miért? Mert számos olyan ember akadt, aki csupán saját meggazdagodására használta fel az olyan (amúgy hasznos) dolgokat, melyeket az alábbi hivatások kínáltak. Nem törődtek azzal, hogy valódi értéket adjanak át.

Feladat

Tisztán kell látnod értékeidet, illetve azt, hogyan közvetíted ezt a világ felé:

  • Számodra mi az az 5 legfontosabb érték, ami miatt minden nap motivált vagy?
  • Mi az a 3 érték, amire építeni tudsz? Amit közvetítesz a világ felé?
  • Hogyan mutatnád be magadat nekem egy perc alatt, amiből kiderül, mivel is foglalkozol?

A bejegyzés trackback címe:

https://life-hacker.blog.hu/api/trackback/id/tr9813965920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Life Hacker

Rohanó világunkban számos olyan dolog vesz körbe bennünket, melyek tudat alatt hatnak ránk, azonban a gyors változásnak köszönhetően nem tanultunk meg megfelelően együtt élni velük. Hozzunk egy olyan motiváló közösséget, amely odafigyel az élet apró dolgaira.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása