Life Hacker

Éld jól az életet!

10 dolog, amit Te is megtehetsz a klímaváltozás ellen
Mindannyian kezdjük érezni a klímaváltozás hatásait magunkon, és ehhez nem is kell messzire menjünk. A tavasz és az ősz lerövidülése vagy a Duna nyári apadása mind intő jel lehet arra nézve, hogy nem is vagyunk olyan távol attól, hogy az általunk ism

10_dolog_amit_te_is_megtehetsz_a_klimavaltozas_ellen.jpg

  1. Egyél ellene

Mi magyarok (de legalábbis én biztosan) szeretjük a hasunkat tömni, és megannyi húst bevinni a szervezetünkbe. De már azzal is sokat segíthetünk a kialakult helyzeten, hogy odafigyelünk arra, mit és mennyit eszünk. Nem hiszek abban, hogy hosszútávon bogarak elfogyasztásával fogunk túlélni, de a következő apró változtatásokat azért megéri fontolóra venni:

  1. Marha- vagy sertéshús helyett egyél inkább csirkét
  2. Egyél minél több zöldséget
  3. Vásárolj helyi termelőktől vagy termessz sajátot
  4. Ne dobd ki a kaját!

 

  1. Használj minél kevesebb műanyagot

Az egyszerhasználatos műanyagok csak nemrég képezik életünk szerves részét. Nehéz elképzelni, de nélkülük is van élet. A bevásárláshoz mindig készüljünk saját táskával, és próbáljuk meg elkerülni az előre csomagolt árukat.

 

  1. Gyűjtsd szelektíven a szemetet

Szerencsére a hulladék újrafeldolgozása egyre jobb hatékonysággal működik. A műanyag-, az üveg- és a fémhulladékot újra fel tudjuk használni, így nem kell több erőforrást elpazarolni az új nyersanyag előállítására.

 

  1. Húzd ki az elektromos eszközöket, ha nem használod

Elektromos készülékeink alvó állapotukban is vesznek fel valamennyi energiát. Így ha éppen nem használjuk őket, vagy nem is vagyunk otthon, akkor áramtalanítsuk őket, vagy kapcsoljuk le az elosztó készenléti kapcsolóját.

 

  1. Cseréld le elavult háztartási eszközeidet

A negyvenéves Hajdu-bojler ugyan még jól szuperálhat, hiszen még rendesen megépítették annak idején a szakik, azonban valószínűleg nem dolgozik olyan energiahatékonysággal, mint a modern eszközök. Ebbe a hatékonyságba megéri befektetni, hiszen az áram- és vízszámlán megtérül a pénzünk.

 

  1. Fektess megújuló energiaforrásokba

Szerencsére számos állami támogatás jelenik meg annak érdekében, hogy minél többen juthassanak hozzá napelemekhez a tetőre. A technológia napról napra fejlődik, és most már 20 évnél is többre adnak garanciát egyes gyártók a termékeikre, és még ezután a szint után is 80-90%-os teljesítménnyel tudnak működni a jelenlegi panelek.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy család teljes egészében tudja fedezni energiaforrását a tetőre felszerelt napelem segítségével, és az így megspórolt pénzt visszaforgathatja a felvett kamattámogatott hitelre, így néhány éven belül a befektetés pluszosba megy majd át.

 

  1. Közlekedés

Szorosan kapcsolódik az előző témához, hiszen új elektromos autók esetében is hozzájuthatunk 1,5 millió forintos támogatáshoz, ráadásul egy napelem segítségével még ingyen ki is használhatjuk az ilyen autók teljesítményét. A teljesen elektromos vagy hybrid autók képesek arra, hogy akár egy az agglomerációhoz tartozó városból is be lehessen jutni Budapestre, hiszen akár már 80 kilométert is képesek megtenni tisztán elektromosan.

Aki ezt nem teheti meg, vagy sokat jár-kel a fővárosban, az pattanjon biciklire, tömegközlekedésre vagy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő autómegosztókra. Bár egyébként utóbbival semmivel nincs előrébb az ember, ha ugyanúgy a dugóban kell ülnie a Margit körúton egy délutáni csúcs következtében.

 

  1. Tarts energiahatékonysági vizsgálatot

Rezsiköltségeinket könnyedén csökkenthetjük, ha megújítjuk házunk burkolatát, vagy pedig egy egyszerű vizsgálattal megnézzük, hogy a lakás melyik részén van a legnagyobb hőveszteség. Ezt kijavítva fűtésszámlánk drasztikusan csökkenhet.

 

  1. Ültess fát

Egyre több olyan kezdeményezés van, amely szeretné visszaadni a környezetnek legalább azt, amit elvettünk belőle. Akinek nincs saját kertje, egy ilyen faültetési kampánnyal is csökkentheti ökológiai lábnyomát.

 

  1. Oszd meg ezt a posztot barátaiddal

Azon vagyunk, hogy ezek az egyszerű tippek mindenkihez eljuthassanak annak érdekében, hogy mindenki hozzáadja a maga kis szeletét a nagy egészhez. Segítsd munkánkat és oszd meg ezt a posztot ismerőseiddel:

A bejegyzés trackback címe:

https://life-hacker.blog.hu/api/trackback/id/tr6314467974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Life Hacker

Rohanó világunkban számos olyan dolog vesz körbe bennünket, melyek tudat alatt hatnak ránk, azonban a gyors változásnak köszönhetően nem tanultunk meg megfelelően együtt élni velük. Hozzunk egy olyan motiváló közösséget, amely odafigyel az élet apró dolgaira.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása